Stress wie herkent het niet….
Stress is een aanhoudende mentale druk, welke voor ieder persoon weer een andere reden kan hebben.
Vaak kom ik mensen tegen zowel in mijn praktijk als in het dagelijks leven die last hebben van stress. En misschien wist je dit al, dat is niet iets wat je in een keer overkomt. Stress is het gevolg van een probleem wat eronder zit. Wat soms al jaren of misschien je hele leven al speelt.
Een van de problemen die speelt is dat je niet op tijd de signalen hebt herkend en daardoor steeds meer klachten hebt gekregen.
Ik ga je nu uitleggen hoe je deze signalen beter kan interpreteren en begrijpen waar ze vandaan komen. Het eerste wat je gaat begrijpen is…Je hebt stress nodig om een prestatie te kunnen leveren. Een bepaalde onderdruk heb je nodig om een prestatie te kunnen leveren. Iedere topsporter, artiest weet dat hij een bepaalde basisspanning moet hebben om een prestatie neer te kunnen zetten. Alleen wanneer dat te hoog wordt, dan zit daar een bepaalde grens aan en wanneer je daar overheen gaat ga je bepaalde klachten krijgen.
Grenzen
En hoe komt het nu dat dat begrensd is? Alles in je lichaam heeft een bepaalde begrenzing. Ieder systeem ieder orgaansysteem van je lichaam is geijkt en heeft bepaalde waardes. Een bovenwaarde en een onder waarde. Bijvoorbeeld je bloeddruk heeft een bepaalde boven en onder waarde. Daar kun je niet overheen gaan en niet onderdoor gaan. Hetzelfde geldt voor je hartslag, maximaal 220 slagen per minuut. Ook wanneer we naar topsport kijken weten we dat er bepaalde grenzen zijn, zo heeft het heel lang geduurd voordat men iemand de 100 meter onder de 10 seconden kon lopen of een marathonloper, het is nog heel moeilijk om de marathon onder de 2 uur te lopen. En het is lastig de tour de France nog te rijden zonder doping ;). We weten dat ons lichaam bepaalde grenzen heeft. Het lichaam gaat op tijd signalen geven wanneer die grens is bereikt.
Hoe komt het dat we dit zo slecht in de gaten hebben?
Daarbij gebruik ik het verhaal van de gekookte kikker.
Wat veel gebeurt op de werkvloer is het volgende…….De beleving van werkdruk is de afgelopen jaren elk jaar met 1,5 % toegenomen. 1,5 % +1,5% +1,5%+1,5%+1,5%…….Dat gebeurt dus heel geleidelijk. Als je nu een kikker neemt en die zet je in een bakje met warm water, die kikker zal zich direct aanpassen aan de omgevingstemperatuur van het water. De kikker is immers een koudbloedig (kan zelf geen lichaamswarmte produceren) dier. Verhoog je de temperatuur heel geleidelijk met anderhalve graad dan zal die kikker gewoon door blijven zwemmen en die past zich aan aan de omstandigheden. En wanneer je doorgaat met steeds weer het verhogen van 1,5 graad van de temperatuur van het water en hij zal zich steeds aanpassen dan gaat het door totdat hij gekookt is. Zijn eiwitten stollen en is dus gekookt.
Ik kom in de praktijk heel vaak ‘’gekookte kikkers’’ tegen. Mensen die geleidelijk aan steeds meer spanning hebben opgebouwd zonder dat ze het van zichzelf in de gaten hadden. Omdat er steeds meer prikkels en steeds meer veranderingen in de omgeving waren. Totdat ze uiteindelijk boven die grens zijn uitgekomen. En dan krijg je allerlei signalen van je lichaam. En die signalen beginnen vaak op psychisch niveau doordat je slecht kunt concentreren, je wordt vergeetachtig, je laat regelmatig je sleutels liggen, waar heb ik mijn portemonnee gelaten? Dat zijn de eerste signalen of je wordt sneller geïrriteerd. Je merkt dat je in het verkeer veel minder geduld hebt, je begint steeds meer te piekeren en te malen. Je wordt wat emotioneler, je kunt soms wat moeilijker in slaap komen. Er zijn allerlei lichamelijke klachten die zich met namen in spierspanning uiten. Sommige mensen krijgen meer migraine, andere krijgen meer hartkloppingen. Weer andere mensen krijgen maagproblemen, obstipatie of diarree. Kortom een hele reeks van signalen ok gedragsmatige signalen, je gaat meer koffiedrinken, meer roken, je gaat meer alcohol drinken.
Wanneer je dat ziet gebeuren weet dan dat je steeds meer signalen krijgt, die jou maar op een ding wijzen. Je moet keuzes maken! Keuzes maken om te ervoor te zorgen dat je die spanning weer naar beneden brengt. En wanneer je die spanning weer naar beneden hebt gebracht dan heb je een buffer en die geeft jou de gelegenheid om af en toe te kunnen pieken en die heb je ook nodig om te voelen dat je leeft. Maar je moet ook de keuze hebben om weer terug te gaan naar een bepaalde rustspanning.
In de dierenwereld is dat heel normaal. Als een leeuw in actie is gekomen om zijn prooi te vangen dan zal hij daarna weer heel veel rust nemen om te kunnen ontspannen en weer de volgende actie te kunnen leveren. Wij mensen hebben dat helaas anders gedaan, wij blijven maar pieken totdat het lichamelijk uiteindelijk zegt nu niet meer….
Mijn naam is Gerwin Bruinsma. Ik ben te vinden in Assen en Groningen om je te helpen om deze signalen weer naar beneden te brengen, kortom je weer een meer ontspannen en stressvrij leven te bieden!