Al sinds ik begon met de opleiding tot psychomotorisch therapeut en nog steeds kijken mensen me vaak verbaasd aan wanneer ik vertel wat ik doe. ”Is dat net zoiets als fysiotherapie?” Is de reactie die ik vaak krijg of ”Psycho wat?” Begrijpelijk, want een erg gemakkelijke term is het niet. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo´n gelukkige naam voor een prachtige manier van werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Regelmatig heb ik nagedacht over een betere naam voor deze deze vorm van therapie/training, maar tot op heden heb ik nog geen briljante inval gehad.
Mijn ervaring is nog steeds dat psychomotorische therapie/training (vanaf nu PMT) het best wordt begrepen, wanneer je het ervaart en voelt. Hier toch een poging van mij, uit te leggen wat PMT doet of voor je kan betekenen. Misschien wordt het daardoor een beetje helderder voor je.
In de therapie/training leer je je meer bewust te worden van de betekenis van gevoelens, lichaamssignalen, bewegingen en lichamelijke klachten. Hoe ze samenhangen met bijvoorbeeld eerdere ervaringen in het leven, met gedachten, met problemen in relaties of met andere situaties. Je leert oefenen met nieuw gedrag, om van hier uit nieuwe ervaringen op te doen. Daarnaast is PMT gericht op actuele situaties in het hier en nu, op dit moment en in het dagelijks leven. Men is er al lang achter dat PMT een sterk beroep doet op het emotioneel- en lichaamsgeheugen en uit onderzoek is gebleken dat deze ervaringen daadwerkelijk meer beklijven.
Het werkterrein van de psychomotorisch therapeut ligt dus op hetzelfde gebied als dat van een psycholoog. Een psychomotorisch therapeut is een professional die mensen met psychische problemen behandelt. Het verschil met een psycholoog is dat deze alleen praat met mensen, terwijl een psychomotorisch therapeut een deel van de tijd oefeningen aanbiedt. Deze oefeningen liggen op het gebied van beweging en lichaamservaring.
Bij beweging kun je denken aan oefensituaties uit de sport en het bewegingsonderwijs. Bij lichaamservaring gaat het om het concentreren op de ervaring en beleving van het eigen lichaam. Daarbij kun je onder anderen denken aan ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en sensory-awareness.
Even een testje?
Je hebt vast nog wel ergens een ballon liggen. Blaas deze op en leg de ballon op een stoel. De bedoeling is dat je er zo op gaat zitten. Ben je er klaar voor? Terwijl je dit doet, houd dan goed in de gaten wat je voelt en denkt. Hoe reageert je ademhaling, waar en hoe intensief spannen de spieren in je lichaam zich aan en welke gedachten gaan er door je hoofd………………… En hoe heb je het ervaren?
De meeste mensen ervaren deze oefening als licht stresserend, jij ook? Spanning voelen… niks mis mee, maar wat nou als je in het dagelijks leven de dingen zo automatisch doet waardoor je lichte stress niet opmerkt. Je kan je misschien voorstellen dat wanneer je dit te vaak niet opmerkt, de stress/spanning zich ophoopt. Ons lichaam raakt dan in disbalans en je kan last krijgen van allerlei onprettige gevoelens.
De oefeningen in de PMT maken je meer bewust van je lichaam, gevoelens en gedachten. Fijn, want nu kun je veranderingen aanbrengen. Zo kun je eerder grenzen ervaren en aangeven, je meer zelfverzekerd gaan voelen en gelijkwaardig opstellen, meer en beter ontspannen, meer vertrouwen in jezelf krijgen en in de ander.