Kunnen we meer dan we denken?
Ook wel eens gehoord? “Je kan meer dan je denkt!” Misschien heeft iemand het tegen jou gezegd, je trainer, coach, vader, moeder of docent? Misschien hoorde je het iemand anders tegen een andere persoon zeggen. En als iemand dat zei, voelde je je dan aangemoedigd of eerder ontmoedigd?
Wat denk jij eigenlijk, kunnen mensen over het algemeen meer dan ze denken?
In de vele psychomotorische sessies die ik heb gedaan met mensen (volwassenen, jongeren, kinderen) heb ik de meest bijzondere veranderingen en verassende resultaten gezien. Juist daar waar ‘het denken en voelen’ in eerste instantie ervan overtuigd was dat iets niet mogelijk was. Denk maar aan moeilijke evenwichtsvormen of mikvormen zoals basketbal. Oftewel, lichaam en geest zijn overtuigd van een negatieve uitkomst en beperken daarmee vooraf al de mogelijkheden. Inmiddels weten we dat overtuigingen ons kunnen beperken in het dagelijks leven. Denk ook aan de olifant in India, waar ik over vertelde in een van mijn eerdere blogs.
Recent nog had ik een sessie met een jongeman van 19 die zich vooral in sociale situaties angstig kan voelen. Hij is ervan overtuigd dat niemand op hem zit te wachten en hij voelt zich veelal minderwaardig aan de ander.
Zijn lage zelfwaardering heeft tot gevolg dat hij in het dagelijks leven tal van aanwezige vaardigheden hoofdzakelijk ervaart als onmogelijkheden.
Toen ik hem vroeg om 10 ballen op de basket te gooien en hoeveel hij wilde raken, ging hij voor 5.
Zijn lichaamshouding straalde echter niet uit dat hij er in geloofde dit werkelijk te kunnen bereiken.
Even voor de beeldvorming, inderdaad: hangende schouders, onhandige houding, hapering in het gooien.
Na 10 keer gooien had hij niet één maal geraakt.
Ik vroeg hem de bal vast te pakken en zich een voorstelling te maken van de ideale manier van gooien, waarbij hij keer op keer raak gooit. Je bent tenslotte vrij om te fantaseren en te visualiseren hoe goed je iets wel zou kunnen 🙂
Voeten op de grond, aarden en voorstellen maar. Daarna vroeg ik hem nog eens 10 keer te mikken. Resultaat: 5 raak en 5 op de ring!! Zelfde beeld als de eerste keer? Verre van dat. Nou was het niet zo dat ik naar Michael Jordan zat te kijken, maar het beeld was vol zelfvertrouwen en dat betaalde zich uit. Het was deze jongeman gelukt om zich vrij te maken van zijn belemmerende overtuigingen, door met aandacht naar het lichaam te gaan en te visualiseren in optimale mogelijkheden! Hoe gaaf is dat?!
Doen, ervaren…… veranderen, doen, ervaren, effect!
P.S. Misschien ken je iemand die ook veel plezier zou hebben van dit soort blogs. Ik vind het heel leuk als je deze blogs dan deelt.