Beperk je kijk op het leven nooit door een ervaring uit het verleden. Ernest Holmes
Het verhaal van de olifant
In landen waar ze olifanten trainen voor hun zware werk gebruiken ze een hele gemakkelijke en effectieve methode om ervoor te zorgen dat een olifant niet wegloopt. Als de olifant nog een baby is, binden ze hem vast aan een boom met een touw om zijn poot. Hij probeert een aantal keer om te ontsnappen, maar leert al snel dat hij niet weg kan. Hij gaat geloven, dat hij het touw niet los kan maken. De olifant groeit en wordt groter en groter. Ze binden hem nog steeds vast aan de boom. Omdat de olifant gewend is aan het touw om zijn poot, probeert hij al lang niet meer te ontsnappen. Want hij gelooft dat hij het touw niet los kan trekken. Terwijl hij tegelijkertijd bomen uit de grond trekt, boomstammen sjouwt etc. Wij weten, dat een volwassen olifant heel sterk is en dat hij ook sterk genoeg is om zich los te trekken. Maar de volwassen olifant doet dit niet, want hij gelooft dat hij dat niet kan. Ook al kan het wel… hij gelooft TOCH dat het niet kan.
En zo werkt dit ook bij ons. Als kind hebben wij om leren gaan met de werkelijkheid zoals we die als kind hebben ervaren. We hebben een aantal conclusies getrokken over de wereld om ons heen. We hebben iets leren geloven en daar twijfelen we nu niet meer aan. En ons denken, voelen en doen is op deze aannames gebaseerd. Terwijl we nu als volwassene – net als de volwassen olifant – veel meer mogelijkheden tot onze beschikking hebben als kind en nu wel iets anders kunnen kiezen. Alleen we doen het niet omdat we er niet bij stil staan.
Deze overtuigingen zitten meestal in het onbewuste. En het onbewuste stuurt ons, niet ons bewuste. Volgens ‘het slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis’ vindt 99% van wat wij doen en denken plaats in het onbewuste. En slechts 1% van ons doen en laten wordt geregeld door het bewuste – onze mind. En meestal proberen we ons leven te organiseren en te controleren vanuit die 1%.
Wie kent niet het volgende dilemma:
– Je wilt iets wel, maar je doet het niet
– Je wilt iets niet, maar je doet het toch
Hoe kan dat eigenlijk? Hoe is het nou mogelijk dat je bewust iets wilt, maar dat je het toch niet doet. Dat heeft alles te maken met het onbewuste. Je hebt als kind een beeld gemaakt van de werkelijkheid, dat niet meer overeenkomt met de werkelijkheid van nu. Veel van deze onbewuste overtuigingen kloppen niet meer. Daardoor wil je iets wat je toch niet doet of andersom. Of je ervaart hierdoor een probleem.
Je hoeft je eigen gedachtes niet te geloven
Ook is het belangrijk om je realiseren dat je je gedachten niet hoeft te geloven! Want wat zijn gedachten en overtuigingen eigenlijk precies. Je kunt ze niet vastpakken. En waarom zou een overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben het niet waard’ meer waar zijn dan de overtuiging ‘ik ben goed genoeg’ en ‘ik ben het waard’. Vaak is voor elke overtuiging die je hebt wel een uitzondering te maken. Als je vaak gelooft ‘ik ben niet goed genoeg’, dan zijn er altijd wel dingen aan te wijzen waarin je wél goed bent. Dus waarom zou je de overtuiging die je uit je kracht haalt, meer geloven dan de overtuiging die je in je kracht zet?
Als je in je leven problemen ervaart komt dat meestal door de manier waarop je erover denkt. Als je anders denkt verandert of verdwijnt het probleem of is er ineens een oplossing mogelijk. Het hebben van een probleem betekent alleen maar dat je nog geen keuzemogelijkheden hebt die naar een oplossing leiden. Want gebeurt het niet heel vaak, dat wanneer je de oplossing weet voor je probleem, dat je dan denkt ‘dat ik daar niet eerder aan heb gedacht!’.
Onderzoek je gedachten
Het is heel belangrijk je gedachten te onderzoeken. We hebben meer dan 60.000 gedachtes op een dag. En ongeveer 70% daarvan is negatief. Wat voor invloed heeft dit op hoe jij jezelf en de wereld waarneemt! Terwijl je er altijd voor kunt kiezen om iets anders te denken. NLP biedt je de mogelijkheid om anders te denken. Anders met problemen om te gaan en kansen te benutten en meer in je kracht te komen. Met NLP en psychomotorische therapie kun je je onbewuste patronen onderzoeken en veranderen als je dat wilt. Bewust worden van het onbewuste is ‘vrij komen’, is ‘vrij zijn’.